Get Adobe Flash player
Home

Nieuwe vrienden

eekhoornHet is nog vroeg en het bed voelt weldadig warm aan. Anneke, mijn vrouw, glipt het bed uit, maakt toilet en even later hoor ik haar rommelen in de keuken. Ze komt de slaapkamer weer in, pakt haar peignoir en mompelt iets als: "Die is nog flink onder zeil!" Ze sluit voorzichtig de deur en ik probeer nog even terug te zakken in een doezelslaapje. Tussen droomflarden door hoor ik dat de gordijnen in de woonkamer geopend worden. Direct daarna gaat de slaapkamerdeur open en een tel later schudt Anneke aan mijn schouder. "Henk, je moet even komen kijken. Het is gelukt, er zitten eekhoorns bij het kastje!"
Slaapdronken sta ik op, volg haar en probeer met een oogafwijking van min 8,6 aan beide ogen iets te signaleren. Ik zie een bruinrode vlek ergens op de boom zitten en neem aan dat het een eekhoorn moet zijn. "Ik zal eerst mijn lenzen in moeten doen, want zo zie ik niets!" Geroutineerd plaats ik de lenzen in mijn ogen, ga naast mijn vrouw staan en sla een arm om haar heen. "Ze zijn weg. Jammer voor je. Ze zijn zo vlug. Net zaten er nog drie!" neuzelt ze met teleurstelling in haar stem. "Henk, het was zo mooi. Ze klommen naar dat bakje dat je aan de boom hebt gemaakt, tilden het deksel op, namen er een pinda uit foto_voederkastje_eekhoornen maakten zich via de grond uit de voeten. Ik hoop dat ze terug komen, het was zo grappig om te zien! Eentje was groter en had een prachtige pluimstaart. En weet je, ze hebben pluimpjes op de oren. Echt gaaf!"

"Ach Anneke, er zitten nog pinda's in het bakje. Ze komen vast terug en anders vanavond wel. Volgens mij zijn ze voornamelijk na zonsopgang en voor zonsondergang actief. Kom, we smeren een boterhammetje en doen een bakje koffie. Als we op het bankje gaan zitten hebben we goed zicht. Misschien komen ze terug." Knus naast elkaar zittend kijken we daarna
of de eekhoorns nog zin hebben in een pindaatje. Dat blijkt het geval en even later maken ze alle drie weer dankbaar gebruik van de door ons gecreëerde voedselbank.

"Wat zijn het toch lenige diertjes. Kijk ze eens naar boven rennen in die den. Ze springen zelfs van de ene naar de andere boom." Mijn vrouw is helemaal geobsedeerd door de pluimstaarten en het voederkastje wordt sindsdien bij ieder verblijf op de buitenplaats direct bij aankomst gevuld met pinda's. Het is alsof onze nieuwe vrienden, de zwevende stoffers het ritueel al kennen. Zodra er pinda's zijn komen ze fourageren. Het maakt ook niet uit op welk tijdstip van de dag. Hoe breng je eekhoorns het consumentengedrag van een 24-uurs economie bij? Hang een voederkastje in de boom en vul het met pinda's. Succes gegarandeerd.

Henk van Duuren